Over Duco Kanij

Duco Kanij (Seoul, Zuid-Korea, 4 december 1970) is een Nederlands zorgondernemer, oprichter Tiba Zorggroep, docent en grondlegger van de Behandelmethode Kanij. Hij werd op 4 december 1970 in Seoul (Zuid-Korea) geboren uit een Koreaanse moeder en een Amerikaanse vader en groeide op binnen een adoptiegezin in Delft (Nederland).

 

Na het voortgezet onderwijs studeerde hij o.a. fysiotherapie, osteopathie, medicijnen en acupunctuur. Zijn militaire dienstplicht vervult hebbende als fysiotherapeut, vertrok hij vanwege de slechte arbeidsmarkt in 1995 naar Engeland. In eerste instantie was hij in verschillende steden werkzaam als fysiotherapeut binnen de National Health Service (NHS). Na 5 jaar in Engeland gewerkt en gestudeerd te hebben beëindigde hij zijn carrière binnen de NHS als clinical specialist neurotherapy.  Tevens was Duco Kanij in Engeland een uitzendbureau voor paramedisch personeel begonnen, welke na zijn terugkeer naar Nederland verkocht werd aan recruitment agency Beresford Blake Thomas.

 

Vanaf 2000 tot 2002 was hij werkzaam als ict-consultant voor DataTest.

Tijdens projecten voor UPC (bekabeling Europa en Tel Aviv), Zwolse Algemeene Schadeverzekering en Stater Nederland bv leerde hij zich te profileren binnen het bedrijfsleven en deed hij ervaringen op die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van zijn hedendaagse bedrijven.

Echter, zijn liefde voor de zorg deden hem besluiten om te gaan werken als fysiotherapeut/osteopaat en toe te treden tot de maatschap binnen een particuliere praktijk voor fysiotherapie in Leiden.

In 2006 besloot hij om samen met een vriend een holistisch centrum op te zetten. Deze samenwerking was van korte duur en Duco Kanij wist maar net een persoonlijk faillissement te voorkomen.

De combinatie van zijn idealistische aard en zijn (slechte) ervaringen binnen de zorgsector in Engeland en Nederland deden hem aanzetten tot het ontwikkelen van zowel een eigen op de zorgmarkt gericht bedrijfsmodel en een eigen behandelmethode (Methode Kanij).

 Zijn eigen behandelmethode bleek zo effectief dat hij al snel gevraagd werd door mensen met schijnbaar onoplosbare klachten vanuit de gehele wereld en topsporters op het hoogste niveau. In de topsport ontwikkelde hij een patiëntenpopulatie met voornamelijk Formule 1 coureurs en voetballers.

 Zijn behandelmethode  is KTNO geaccrediteerd en wordt door Duco Kanij zelf gedoceerd in het Therapeutisch Centrum Leiderdorp en aan het opleidingsinstituut Sanopharm te Barneveld.

 

Als gastdocent verbonden aan de Hogeschool Rotterdam, International Business en management studies, ontwikkelde hij samen met Michael Pilarczyk een minor programma met de ambitieuze naam ‘Game Changers’.  Hierin doceren zij aan de studenten vanuit hun eigen praktijk ervaring  hoe deze succesvol kunnen ondernemen en wat daar allemaal bij komt kijken.

Tevens is Duco Kanij docent aan de Rotterdamse hogeschool Euro College, een particuliere opleiding voor International Business and entrepreneurship, alwaar hij de vakken 'Natuurlijk Leiderschap',  'Essentials for succes' en 'Think and Grow Rich' doceert.

 

Zijn Therapeutisch Centrum Leiderdorp, 2007- heden, zet zowel het eigen bedrijfsmodel alsook de Methode Kanij succesvol neer binnen de zorg. De Methode Kanij trekt patiënten en topsporters vanuit de hele wereld en het Therapeutisch Centrum Leiderdorp werkt al sinds haar oprichting zonder contracten met zorgverzekeringen.

Als ondernemer in de zorg besloot Duco Kanij om een bedrijf op te richten welke de steeds verder afnemende toegankelijkheid tot zorg/fysiotherapie uit de aanvullende zorgverzekering een tegenwicht kon bieden. In 2013 was de Tiba Zorggroep bv een feit.

Tiba was het eerste particuliere alternatief op de aanvullende zorgverzekering in Nederland en was genomineerd voor de ondernemers-award in de zorg 2015.

 

De wijze waarop en de reden waarom Duco Kanij Tiba heeft opgericht was dusdanig spraakmakend dat documentairemaker Frans Bromet besloot om hier een 55 minuten durende documentaire van te maken. Bijna 1.5 miljoen mensen hebben de op NPO 3 door de NCRV uitgezonden documentaire bekeken, hetgeen Kanij als ondernemer binnen de zorg definitief op de kaart heeft gezet.

Tiba, welke regionaal fysiotherapeutische zorg biedt, heeft een vervolg gekregen in de ‘Fysio Zorgpas’, waardoor patiënten nu ook landelijk van de voordelen van een abonnement op fysiotherapie gebruik kunnen maken.

 

Duco Kanij, liefhebber van revolutionaire zorgprojecten, werkt heden aan het voorzien van de Duitse bevolking van huisartsenzorg, therapeutische zorg (incl. Methode Kanij), verloskundigenzorg en het introduceren van Kraamzorg. Het bedrijf dat Duco Kanij heeft opgericht om dit ambitieuze project gestalte te doen geven heeft hij vernoemd naar zijn 3 kinderen* uit zijn voorgaand huwelijk.

 

Ik hoop ook u spoedig te leren kennen!

Met vriendelijke groet,

Duco Kanij.

 

* namen en data blijven in verband met de privacy van de betrokkenen verborgen.